mindenmentes gasztroélmények

kölesgolyó

Őszi időhöz őszi süti

2014. szeptember 12. - kölesgolyó

Amikor kint esik és csak esik, és sötét van, és hideg, akkor kell valami finom, meleg. Az őszben azért van valami jó is: a dió. Egyenesen imádom! Ráadásul Anyukámnak van egy szupermenő diós kalács receptje, ahol a töltelék és a tészta aránya kb. négy az egyhez, szóval isteni. Mivel a gyümölcsökből is kisebb már a választék, a pitetésztát most a diós töltelékkel töltöttem: szerencsére nem kellett csalódnunk.

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg mandulaliszt
  • 10 dkg növényi vaj
  • 2 dl mandulatejszín
  • 1 nagyobb alma
  • fél dl víz
  • 5 dkg nyírfacukor
  • 2 ek. útifű maghéj
  • 2 tk. szódabikarbóna
  • egy csipet só
  • porcukor a tetejére (porcukorból is van már mindenféle egészségesebb változat is, én a nyírfacukrot szoktam kávédarálón darálni)

És a híres diós töltelék:

  • 20 dkg dió
  • 2 ek. méz
  • 2 ek. sárgabarack lekvár
  • 1 dl növényi tej
  • egy citrom reszelt héja

photo-7.JPG

A tésztát az almás pitéhez vagy az áfonyás pitéhez hasonlóan készítem el, de azért kicsit trükközök majd a formával.

1. Összekeverem a száraz anyagokat: a mandulalisztet, a cukrot, a csipet sót, a szódabikarbónát, az útifű maghéjat.

2. Hozzáadom a növényi vajat, a tejszínt és az almát. Ha kell, konyhai robotgéppel is rásegítek.

3. A végén kézzel gyúrom, hogy lássam, összeáll-e a tészta.

4. A tésztát egyenesen a sütőpapírra teszem, ott formázom, mert ugye elég instabil :) Szóval sodrófával téglalap alakúra nyújtom.

5. Elkészítem a tölteléket: a tejet, a mézzel és a lekvárral felforralom, hozzáadom a diót és a citromhéjat, jól elkeverem. Ha híg, tovább főzöm, ha sűrű, tejet adok még hozzá.

6. A kinyújtott tésztát gondolatban három részre osztom. A középső oszlopra jön majd a töltelék, a két szélét pedig ferdén bevagdosom, és ezeket fogom majd a középső részre hajtani, szépen egymásra, olyan lesz, mintha fontam volna.

7. Ráteszem a tölteléket a tésztára, ráhajtogatom a szélét. Figyelek, hogy a két végét kicsit össze is fogjam, ne folyjon ki a töltelék. A maradék tölteléket jól megeszem :)

8. Kb. 200 fokon max. fél óra alatt megsütöm. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kolesgolyo.blog.hu/api/trackback/id/tr66691461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása