Azért kuglóf, mert a legjobban talán arra hasonlít az íze, amúgy sima kakaós sütinek is hívhatnánk.
Ennek a receptnek története van. Amikor kiderült, hogy kb. mindenre érzékeny vagyok, vadul elkezdtem recepteket kutatni a neten. Ekkor bukkantam rá Nóri mindenmentes konyhájára, és egy kuglóf receptre. Nagyon nagy segítség volt akkor Nóri blogja: átolvasgattam a receptjeit, és megértettem csomó dolgot a mindenmentes főzéssel kapcsolatban.
Ugyanakkor Nóri sok olyan alapanyagot használ, amit én nem ehetek, ezért kénytelen voltam cserélgetni a hozzávalókat. Talán ezért is, de én sosem voltam maradéktalanul elégedett az eredménnyel, sosem lett olyan finom, mint vártam. Elvitatlhatatlan azonban, hogy életmentő volt az első hónapban ez a kuglóf recept. Ez a süti volt az, amit tavaly nyáron az első mindenmentes utazásunkra is magammal vittem. Azóta viszont valahogy egyszer sem volt kedvem újra elkészíteni.
De mostanában, a húvsét közeledtével nem hagyott nyugodni ez a kuglóf-téma. Kicsit variáltam rajta, kihagytam azokat, amiket nem szeretek vagy nem ehetek. Andrisnak semmi sem lehet elég kakaós, ezért kakaósabbá, édesebbé tettem. Így lett ez a recept, ami kicsit még Nórié, de kicsit már az enyém is, és végre nekem is elég finom.
Hozzávalók:
- 150 g kölesliszt
- 25 g lenmagliszt
- sok-sok kakaópor, úgy 5 evőkanál
- 1 kk szalakáli (vagy szódabikarbóna, csináltam már azzal is, de szerintem úgy nem olyan finom)
- egy csipet só
- 4-5 evőkanál olaj
- 80 g xilit
- vaníliakivonat
- 2 dl növényi tej
- 1 db alma
- fél dl víz
Elkészítése:
1. Az almát megpucolom, felkockázom, és a fél dl vízben felteszem főni. Ez lesz ugye a tojáspótlónk.
2. Összekeverem a száraz hozzávalókat, a liszteket, a kakaót, a xilitet, a sót és a szalakálit. A tészta alapja a kölesliszt, a lenmag csak azért van benne, hogy segítsen összetartani a tésztát.
3. Ha megfőtt az alma, hozzáadom a tejet, az olajat és a vaníliakivonatot, és botmixerrel pépesítem az almát. (Magában az almát is pépesíthetjük, de könnyebb, ha már hozzáadtuk a folyékony hozzávalókat.
4. Összekeverem a száraz és a folyékony alapanyagokat. Robotgéppel szoktam, úgy gyorsan megvan.
5. Kiolajozok egy sütőformát (most épp kenyérsütőt választottam), és a kölesliszttel kilisztezem.
6. Beleöntöm a masszát, majd beteszem a 200 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 40-50 perc alatt sül meg. Porcukorral, lekvárral isteni.