Az a baj a bolti müzliszeletekkel, hogy mindben van valami, amit nem ehetek. Zab, puffasztott rizs, tejszármazék, stb. Amúgy nem is igazán szeretem a bolti müzliszeletet, mert tele van aszalványokkal, amitől nekem túl édes lesz. Most viszont, hogy közeleg a hosszú hétvége, és elutazunk, elhatároztam, hogy megpróbálok készíteni magamnak egy kisebb adagot, amit könnyű lesz elcsomagolni. Muszáj ilyenkor egy kisebb túlélőcsomaggal mennem, hogy ne rontsa el a konstans éhségérzetem a kedvünket. Az a jó hírem van, hogy sikerült, és még finomabb is lett, mint a bolti.
Hozzávalók:
Csak a képzelet szab határt. Az enyémben a következők voltak:
- 10 dkg mandula
- 10 dkg mogyoróbél
- 5 dkg hántolt napraforgómag
- 5 dkg puffasztott köles
- 3 ek méz
- 2 ek kókuszolaj
- 2 ek kakaópor (a cicás, abban nincs semmi)
- egy banán
Elkészítés:
1. A mogyorót és a mandulát aprítógépben összeaprítom. Az sem baj, ha lisztszerű lesz, és az sem, ha maradnak benne nagyobb darabok.
2. Beleteszem egy tálba az összes száraz anyagot (magok, puffasztott köles).
3. A banánt egy villával összetöröm, hozzáadom azt is.
4. Beleteszem a mézet.
5. A kakaót a kókuszolajjal elkeverem, és hozzáadom ezt is a végén. Akkor jó, ha kicsit összeáll.
6. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. 200 fokon sütöm úgy 20 percig, majd kicsit alacsonyabbra veszem, és átállítom légkeverésre, és további 15 percre bent hagyom. Ha megsült, lehet azonnal szeletelni.
Tippek:
Mehet bele még pl.:
- édesítésnek: juharszirup, vaníliakivonat
- hogy összeálljon: reszelt gyümölcsök, pl. alma
- minden egyéb: kesudió, kókuszreszelék, tökmag, dió, puffasztott amarant.
A puffasztott köles egyébként reggelizőpehely helyettesítésére is szuper. Semleges, talán kicsit édeskés az íze, de mézzel, kakaóval lehet fokozni.