Azt hiszem, az a diétázás egyik legnehezebb része, hogy sokkal nehezebb nassolni, mint korábban. Eddig "csak" a lelkiismeretemmel kellett megküzdenem, ha megkívántam valamit, egy kis ropit, csokit. Most pedig, hogy nagyon igyekszem betartani a játékszabályokat, borzasztó nehéz bűnözni. Már pedig a sorozatnézéshez (és az olvasáshoz, a netezgetéshez, borozgatáshoz... egyszóval mindenhez) nassolni KELL.
Szóval elhatároztam, hogy kitalálok valami sós nasit. Ez a recept pogácsának indult, és a diétás kategóriában talán annak is néz ki, az íze viszont sokkal inkább emlékeztet a rozsos, vagy teljes kiőrlésű, vagy magos zsemlék, kiflik ízére. Így lett a pogácsából zsemle. De igyekszem a pogira is kitalálni valamit.
Hozzávalók:
- 10 dkg lenmagliszt (én a lenmagot daráltam le)
- 30 dkg kölesliszt
- 2 db közepes méretű burgonya
- 1 dl tej (inkább semleges ízű, szója vagy mandula)
- 15 dkg növényi vaj
- 1 dl növényi tejszín
- 2 tk. só
- szerecsendió
- fél csomag szalakáli
- szezámmag a tetejére
1. A krumplikat pici vízben felteszem főni. Ha megpuhult, botmixerrel pépesítem.
2. Összekeverem a száraz hozzávalókat.
3. Hozzáadom a folyékony dolgokat, plusz a pépes krumplit.
4. Addig gyúrom, míg úgy összeáll, hogy formázni tudjam.
5. Kis golyókat gyártok belőle, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és megszórom szezámmaggal.
6. 200 fokos sütőben kb. fél óra alatt megsütöm.