Ahogy egyre hidegebb van, egyre jobban vágyom olyan étkekre, amik jó laktatóak, felmelegítik testem-lelkem, azaz igazi comfort foodok. Mivel a kategória nagymesterei szerintem kétség kívül az angolok, ötlet híján szétnéztem pár angol oldalon. Így bukkantam Gordon Ramsay receptjére, amit kis módosítgatásokkal el is készítettem, mutatom, hogyan.
Hozzávalók a húshoz:
- 60 dkg darált hús (én épp sertést kaptam, de marha vagy borjú is lehet, sőt!)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 répa
- 2-3 gerezd fokhagyma
- paradicsom püré vagy passzírozott paradicsom
- vörösbor
- kakukkfű
- rozmaring
- só, bors
- olivaolaj
A püréhez:
- 60 dkg krumpli
- margarin
- szójatej
- só
- szerecsendió
Elkészítés:
1. Megpucolom a krumplit, felkockázom, és sós vízben felteszem főni.
2. 3-4 evőkanál olivaolajat hevítek, és rádobom a húst.
3. A répát, a hagymát és a fokhagymát kis lyukú reszelőn hozzáreszelem.
4. Hozzáadom a bort, a paradicsomot és a fűszereket. De hogy milyen mennyiségben? Nehéz megmondani. Nekem olyan 5-6 evőkanál paradicsom és 1 dl bor kellett ahhoz, hogy a végén pörköltszerű alapot kapjak.
5. Összetöröm a krumplit, hozzáadok kb 3 evőkanál margarint, és egy deci tejet. Sózom, adok hozzá szerecsendiót. Kézi mixerrel összekeverem. Nálunk Andris a nagy pürékóstoló: ő akkor szereti, amikor nagyon krémes, kellően sós, és érződik rajta a szerecsendió.
6. Előmelegítem a sütőt úgy 200 fokra.
7. A húst egy tűzálló tálba teszem. Ügyelek rá, hogy az olajos, zsíros rész az edényben maradjon - ilyenkor félre szoktam billenteni és megvárom, míg lefolyik róla, a többit pedig átkanalazom.
8. A húson egyenletesen eloszlatom a pürét.
9. Kb. fél órára teszem a sütőbe, épp csak hogy picit megpiruljon a teteje.
10. Senkit ne tévesszen meg, hogy nem fotogén. Nem tehet róla szegény. Vörösborral pedig tényleg csuda finom! :)
Ha tetszett a recept, kövess a facebookon is!