Nem tudom miért, de valami beteges vonzalmat érzek a street food típusú kaják iránt. Sajnos ebben Andris is partner, amerre jár, bedob egy gyrost. Amióta diétázom, ezek a lehetőségek ugye kiestek. Nincs hot dog, nincs gyros, nincs kürtős kalács. Sőt, az a helyzet, hogy a vegákat megmentő falafel se jöhet szóba legtöbbször, mert sokan tojással készítik. Ezért nekiláttam, hogy elkészítsem otthon, hummusszal, ahogy kell. Olyan finom lett, hogy már a konyhapultnál állva eszegettük - tiszta street food hangulat lett.
Falafel
Hozzávalók:
- 25 dkg csicseriborsó (nekem egy konzerv volt, ha nem az: előző este be kell áztatni)
- egy negyed vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- pár szál petrezselyem aprítva
- 1 tk paprika
- 1 tk koriander
- 1 ek csicseriborsó liszt
- só, bors
Elkészítés:
1. A csicseriborsó konzervet leszűröm, és a csicseriborsót egy tálba öntöm. Kézi mixerrel pürésítem. (Ha nem konzervet használunk, akkor előtte be kell áztatni a csicseriborsót, vagy puhára kell főzni. Elég macerás, ezért sokkal egyszerűbb, gyorsabb konzervből használni)
2. A felaprított hagymákat, petrezselymet, a lisztet és a fűszereket hozzáadom.
3. Kis golyókat formázok belőle.
4. Vagy forró olajban (ez esetben előtte hűtőben pihentetem pár órát), vagy sütőpapírral bélelt tepsiben a sütőben megsütöm.
Hummusz
Hozzávalók:
- 25 dkg csicseriborsó (szintén konzerv)
- kb. 3 ek. szezámliszt
- olivaolaj
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- paprika
- koriander
- római kömény
- egy fél citrom leve
Elkészítés:
1. Először elkészítem a tahinit (szezámpaszta, lehet boltban is kapni, de egy perc alatt megvan, szóval magam készítem). A szezámlisztet összekeverem annyi olivaolajjal, hogy egy sűrű, lassan folyó masszát kapok.
2. Leszűröm a konzervet, és félreteszem a levét (ez még kelleni fog). A csicseriborsót egy tálba teszem, amiben kézi mixerrel pürésítem.
3. Hozzáadok minden mást: a felaprított fokhagymát, a tahinit, a fűszereket és a citromlevet. Tovább dolgozom a mixerrel.
4. Annyit adok hozzá a konzerv levéből, amennyitől az állaga krémes lesz.