A(z egyik) kedvenc étkezésem a reggeli: imádok az erkélyen ücsörögni Andrissal, kávézgatni, eszegetni, olvasgatni, beszélgetni. Amikor elkezdtem a diétát, az étkezések eléggé funkcionálissá váltak, ettem, mert majd' éhen haltam. Nem volt ugyanis túl nagy választék eleinte: kiesett a palacsinta, a tojás, a péksütik, nem volt értelme nagy feneket keríteni a reggeliknek. Ezért csak gyorsan ettem egy kis gyümölcsöt, ittam egy teát és kész. Pont ezért Andris is leszokott a nyugis, kiadós reggelizésről. De úgy döntöttem, kihasználom a nyár utolsó hétvégéjét, és kitalálok valamit, hogy újra csodás hétvégi reggeleink legyenek.
Morzsát, vagy eredeti nevén crumble-t Jamie Olivertől tanultam készíteni. Minden eredetileg angolos kajában rá hagyatkozom, és még sose bántam meg. Régebben, amikor még lehetett, zabpehelyből készítettem, és vaníliafagyival ettük. De most itt a mindenmentes változat.
Hozzávalók:
- bármilyen gyümölcs, úgy 30 dkg, lehet málna, alma, cseresznye, meggy, körte, ki mit szeret :) (én a fagyasztóban talált málnát, kb. 25 dkg, és egy almát tettem bele)
- úgy 10-15 dkg mandulaliszt (tudom, nem vagyok túl precíz, de hát reggel készült, nézzétek el légyszi)
- 5 dkg növényi vaj
- fahéj
- egy vaníliarúd belseje kikaparva
- cukor vagy méz - annak aki igényli
0. Előmelegítem a sütőt 200 fokra - csak hogy erre se kelljen várni :)
1. A gyümölcsöket nagyjából egyforma méretüre aprítom és egy tűzálló tálba teszem.
2. Meghintem fahéjjal, a vaníliával, ráteszem a cukrot vagy mézet, ha szeretném
3. A lisztet és a vajat kézi mixerrel addig keverem, amíg morzsa állagú nem lesz.
4. Egyenletesen a gyümire szórom, és be a sütőbe. Kb. 20-25 perc alatt megsütöm, szépen megpirul a teteje. Még forró volt, mi már nekiestünk :)