Ez a recept két (vagy három) dolognak köszönhető: (a tésztaimádatom mellett) Mautner Zsófi imádatos paradicsomszószának és a Culinarisban arany áron kapható hajdina tésztának.
Megmondom őszintén, nagyon sok szomorú pillanatot okozott már nekem a hajdina, mert gyakorlatilag minden, amit hajdinalisztből készítettem ehetetlenül rossz lett. Ezért csak közepesen villanyozott fel, mikor valami véletlen folytán rábukkantam az interneten erre a mindenmentes tésztára. Azt hittem rémes íze lesz ennek is. Andris lelkesebb volt, mint én, végül ő ment el a Culinarisba, hogy megvegye, hátha mégsem olyan rossz, és ettől kicsit bővül a fogyasztható élelmiszerek köre számomra. A tészta ugyanis mindenmentes: se tojás, se gabonafélék, semmi!
Aztán rászántam magam, hogy megkóstoljam, de egyfajta biztosítékként a szószt Mautner Zsófi atombiztos csúcsfinom paradicsomszósz receptje alapján készítettem, arra számítva, hogy ez elnyom minden mellékízt, ha rosszra fordulnak a dolgok. Végül minden csodásan alakult :)
Hozzávalók:
- fél kg darált hús (ezt Mautner Zsófi receptjében nincs, de egy férfinak húsmentes tésztát adni...)
- 5 dl passzírozott paradicsom - nekem minden évben Anyukám tesz el paradicsomot, annál finomabb nincs is, majd megosztom a titkát :)
- egy közepes fej vöröshagyma
- pár gerezd fokhagyma
- egy répa
- néhány szár zeller
- egy szép nagy paradicsom
- olivaolaj
- oregano, bazsalikom, só, bors
1. Az oliván megpirítom a hagymákat.
2. Ráteszem a húst, sózom, borsozom.
3. Amikor megpirult, hozzáadom a paradicsomlevet, a répát, a zellert és a zöldfűszereket.
4. A paradicsom héját lehúzom, felvágom és ezt is hozzáadom. Tipp: ha egy kis edénybe forralunk vizet, és a hasán kicsit bevágott paradicsomot egy kis időre beledobjuk, utána nagyon könnyen le tudjuk húzni a héját.
5. Addig főzöm, amíg a paradicsom szét nem fő. Ha ez megtörtént, kihalászom a zellert és a répát.
6. A hajdinatésztát a csomagoláson jelzettek szerint főzöm 5-6 percig, és leöblítem tálalás előtt. A hajdinatészta nem szívja magába úgy a vizet, mint a hagyományos, szóval nem hogy nem rossz, hanem egyszerűen szuperfinom! :)