A héten mart belém először az érzés, hogy ez a karácsony bizony más lesz, mint a többi. Ez lesz az első mindenmentes karácsonyom. Persze én is olyan lány vagyok, aki a felnőtt korát gyakorlatilag végigdiétázta (ez nálam azt jelentette, hogy egészségesebb alapanyagokat használtam, és délelőtt főleg gyümölcsöt ettem), de a karácsony ez alól mindig kivétel volt. A karácsony az az ünnep, amikor legális reggeltől estig folyamatosan enni. Ez hagyomány. És idén bizony nem lesz egyszerű dolgom, ha a jó szokásaimat meg akarom tartani, ezért nem lehet elég korán elkezdeni készülődni az idei karácsonyra. Amúgy is már csak 81 nap van addig, de hát ki számolja... :)
Nálunk az ünnepek egyik támpontja biztos ez a lisztmentes diós kifli lesz. Eddig is mindig készült ehhez hasonló, most mindenmentesítettem. Azon túl, hogy az ételérzékeny számára semmi ártalmas nincs benne, kb. fél óra alatt el is készül, ami a nagy karácsonyi kapkodásban még jól jöhet.
És amellett, hogy jó kis karácsonyi süti, azért az októberi hideg estéken is jól esik.
Hozzávalók:
- 20 dkg mandulaliszt/makadámdióliszt
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg növényi vaj
- 5 dkg cukor (nálam most barna)
- valami vanília (nálam most jobb híján vaníliaaroma)
Elkészítés - láthatjátok, szuper egyszerű:
0. Előmelegítem a sütőt 200 fokra.
1. Egy nagy tálban összekeverem az összes hozzávalót.
2. Amikor már összeállt, a kezemmel kis kifliket formázok belőle, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Érdemes kicsi, karcsú kifliket gyártani, mert nekem egészen összenőttek - fogalmam sincs, miért :)
3. 200 fokon 20 perc alatt készre sütöm.