A krumpli a menedékem. De tényleg. Nem is tudom, mi lenne velem, ha krumplit sem ehetnék. Ebben a diétában amúgy az a jó, hogy az eddig mumusnak számító ételek (pl. olajos magvak, krumpli :) )szépen visszaszivárogtak. Eddig igyekeztem elkerülni őket, mondván, hogy milyen hízlalók. De most gyakorlatilag nem tudok annyit enni, hogy hízlaló legyen, szóval jöhet a krumpli. :)
Gyerekkoromban sokszor készített Anyukám ehhez hasonló töltött krumplit. Az a jó benne, hogy bármivel lehet tölteni, amit szeretünk. Andris nyomásának engedve azért mindig törekszem rá, hogy valami húsféle is legyen benne. Étel intolerancia előtti időkben tettem bele krémsajtot, tejszínt, reszelt sajtot, de volt, hogy tojást is. Most itt a mindenmentes változat. Andris szerint isteni lett. :)
Hozzávalók:
- krumpli, jó nagyok, nekem kettőnknek két evésre úgy 8 db
- 25 dkg kockázott bacon
- 2 szelet bacon (csak a tetejére dekornak, szóval ez elhagyható)
- 5-6 szál újhagyma (de lehet akár vöröshagyma is, ízlés dolga)
- 1-2 dl mandulatejszín
- só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
1. A krumplikat héjukban nagyjából készre főzöm. Érdemes a vízbe egy kis sót tenni.
2. Amikor már könnyen bele tudom szúrni a villát, de még nem esik szét, kiveszem a vízből, és lehűtöm.
3. Amikor már meg tudom fogni, lehúzom a héját, és kivájom a krumplikat. Így mindegyikben lesz egy kis üreg, amibe majd a tölteléket teszem. A kikapart krumplit félreteszem, még kelleni fog.
4. A felkockázott bacont és az apróra karikázott hagymát összekeverem, és hozzáadom a kivájt és összetört krumplit.
5. Elkezdem hozzáadni a mandulatejszínt; annyit adok hozzá, hogy összeálljon, de ne legyen folyós.
6. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezem.
7. Díszítésként egy kis bacont teszek a tetejére.
8. 200 fokos sütőben kb. húsz perc alatt készre sütöm. Ha megpirult a bacon, már jó is.