Megszámolni sem tudom, hány mindenmentes palacsinta receptet próbáltam ki. Egyik se működött. Leragadt, nem sült meg, elszakadt, sőt, eltört, de ami a legrosszabb: egyik sem volt igazán finom – és ezt most nem arra értem, hogy a mindenmentes ételek sosem lesznek pont olyanok, mint a hagyományosak... Amikor én már feladtam, akkor Andris kezdett próbálkozni, kutatott receptek után, variált, és ő is készítette az első ehető, sőt már-már finom palacsintát. Azt a receptet azóta együtt csiszolgattuk, és mindketten imádjuk, minden nap tudnánk enni... :)
Tehát íme az a recept, amiben nincs tojás, nincs liszt, nincs tej, nincs tojáspótló (amiben ugye van kukoricakeményítő), viszont palacsinta és finom. Remélem, Ti is szeretni fogjátok!
A recept, amiből kiindultunk, itt található.
Hozzávalók (ebből kb. 10 kicsi palacsinta lesz)
- 150 gr kölesliszt
- 3 ek. tápiókakeményítő, amit egy kevés langyos vízben oldunk fel
- 1 ek. olaj
- 1,5 dl tej (szója vagy valamilyen magtej)
- 1,5 dl szénsavas víz
- 1 ek méz (az eredeti receptben xilit van, de nekem mézzel is működött, és szerintem finomabb)
- 2 tk fahéj (az ilyen összetevőkből készülő palacsintáknak fura mellékízük lesz, a fahéj azért kell bele, hogy azt elvegye)
Elkészítés:
1. A tápiókakeményítőt feloldjuk egy kevés langyos vízben.
2. Hozzáadom a lisztet.
3. Hozzáadom a folyékony dolgokat, az olajat, a tejet a vizet.
4. Hozzákeverem a mézet és a fahéjat.
5. Kicsi serpenyőben sütöm ki, amit minden palacsinta előtt kikenek olajjal. Közepes fokozaton sütöm, nagyon lassan, csak így tudom átfordítani, így viszont még dobálva is megy :)