mindenmentes gasztroélmények

Falafel és hummusz

2014. november 08. - kölesgolyó

Nem tudom miért, de valami beteges vonzalmat érzek a street food típusú kaják iránt. Sajnos ebben Andris is partner, amerre jár, bedob egy gyrost. Amióta diétázom, ezek a lehetőségek ugye kiestek. Nincs hot dog, nincs gyros, nincs kürtős kalács. Sőt, az a helyzet, hogy a vegákat megmentő falafel se jöhet szóba legtöbbször, mert sokan tojással készítik. Ezért nekiláttam, hogy elkészítsem otthon, hummusszal, ahogy kell. Olyan finom lett, hogy már a konyhapultnál állva eszegettük - tiszta street food hangulat lett.

IMG_2643.JPG

Falafel

Hozzávalók:

  • 25 dkg csicseriborsó (nekem egy konzerv volt, ha nem az: előző este be kell áztatni)
  • egy negyed vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • pár szál petrezselyem aprítva
  • 1 tk paprika
  • 1 tk koriander
  • 1 ek csicseriborsó liszt
  • só, bors

Elkészítés:

1. A csicseriborsó konzervet leszűröm, és a csicseriborsót egy tálba öntöm. Kézi mixerrel pürésítem. (Ha nem konzervet használunk, akkor előtte be kell áztatni a csicseriborsót, vagy puhára kell főzni. Elég macerás, ezért sokkal egyszerűbb, gyorsabb konzervből használni)

2. A felaprított hagymákat, petrezselymet, a lisztet és a fűszereket hozzáadom.

3. Kis golyókat formázok belőle.

4. Vagy forró olajban (ez esetben előtte hűtőben pihentetem pár órát), vagy sütőpapírral bélelt tepsiben a sütőben megsütöm.

IMG_2646.JPG

Hummusz

Hozzávalók:

  • 25 dkg csicseriborsó (szintén konzerv)
  • kb. 3 ek. szezámliszt
  • olivaolaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • paprika
  • koriander
  • római kömény
  • egy fél citrom leve

Elkészítés: 

1. Először elkészítem a tahinit (szezámpaszta, lehet boltban is kapni, de egy perc alatt megvan, szóval magam készítem). A szezámlisztet összekeverem annyi olivaolajjal, hogy egy sűrű, lassan folyó masszát kapok.

2. Leszűröm a konzervet, és félreteszem a levét (ez még kelleni fog). A csicseriborsót egy tálba teszem, amiben kézi mixerrel pürésítem.

3. Hozzáadok minden mást: a felaprított fokhagymát, a tahinit, a fűszereket és a citromlevet. Tovább dolgozom a mixerrel.

4. Annyit adok hozzá a konzerv levéből, amennyitől az állaga krémes lesz.

IMG_2647.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kolesgolyo.blog.hu/api/trackback/id/tr326877499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.