mindenmentes gasztroélmények

Tészta diétázóknak - a legjobb élményem, mióta mindenmentesen élek!

2015. április 08. - kölesgolyó

Azt hiszem párszor leírtam már, hogy számomra a legnagyobb csapás az volt, amikor megtudtam, hogy kb. mindenre érzékeny vagyok, hogy nem ehetek tésztát. Aztán alapos kutatómunkával ráleltem a hajdinatésztára. Ezzel csak az volt a baj, hogy ha enni akarok, akkor vagy a Culinarisban tudom megvenni (igen, csak ott, sehol máshol nem találtam), vagy külföldről kell rendelni, mondanom sem kell, hogy mindkét verzió iszonyat drága. Meg az az igazság, hogy kicsit más, mint amit mi tésztának hívunk: nagyon vékony, nyúlós és, de tényleg, sose tudok belőle annyit enni, hogy jóllakjak.

Aztán úgy két-három hete besétáltam egy bioboltba. Kivételesen volt időm és energiám is nézelődni - nekem erre rá kell szánnom magam, mert tényleg mindent végig kell olvasnom, mert annyi összetevőt el kell kerülnöm, tök kimerítő. De ami a lényeg: csodás dologra bukkantam. Csicseri tészta a neve. Már a csomagolás is mintha nekem készült volna. Azzal kezdi, hogy mi NINCS benne. És ott bizony fel van sorolva MINDEN, ami nekem problémás. Annyira meglepődtem, hogy úgy háromszor átolvastam, azt is, hogy mi nincs benne, meg azt is, hogy mi van. Legfontosabb, hogy csicseriborsó lisztből készül, és az, hogy nincs benne glutén, tej, tojás, szója, kukorica, burgonya, rizs és gabona, szóval tényleg tökéletes. És igen, még tudom tetézni! Van belőle cérnametélt, fodros kocka, spagetti, makaróni, a hajdinatésztánál lényegesen olcsóbb, és hát lássuk be, ez sem mindegy.

A legmenőbb, hogy a gyártó, aki magyar (!), feltüntette a weboldalának címét is a csomagoláson, szóval egy jó nagy adag diós tészta után gyorsan be is vásároltam. Ezután gondolom mondanom sem kell, hogy még telefonon is felhívtak, hogy egyeztessük a szállítás részleteit.. Szóval csodás!

Az első csicseri tésztám diós lett - nem is tudom, mióta vágytam rá. Olyan gyorsan megettem, hogy fotózásra nem is gondoltam. De illusztrációként íme néhány kép a mai vacsinkról, ami krumplis tészta lesz.

dsc_0047.jpg

dsc_0005.jpg

dsc_0040.jpg

Tojásmentes omlett muffin

Biztos nem én vagyok az egyetlen, aki a húsvét közeledtével elkezdett azon gondolkodni, hogy mit fog enni akkor, amikor a többiek tömik magukba a mindenféle halmazállapotú tojásokat. Bevallom, eléggé elkezdtem aggódni, ugyanis az a helyzet, hogy a családunkban nagy hagyománya van a főtt tojásnak: Anyukám pontosan annyi ideig főzi, hogy a fehérje már megfőtt, de a sárgája még folyik... és idén én ebből már biztosan nem eszem. Ha valami, akkor a tojás teljesen kikészíti a gyomrom, szóval fájó szívvel, de le kell mondjak róla.

Pár hete viszont olvastam Steiner Kristóf egyik receptjét. Csicseriborsólisztből készített tojás muffint és omlettet is. Rögtön megtetszett, hiszen én is készítettem már pitét csicseriborsóból, és az is finom volt. Persze az ő változata vegán volt, de ez ugye nálunk lehetetlen: bármit kihagyhatok az ételekből, de Andris a húshoz ragaszkodik. Szóval kipakoltuk a hűtőt, és nekiláttunk a mi muffinunknak.

Hozzávalók:

  • annyi kanál csicseriborsóliszt, ahány muffint szeretnénk
  • ha megvan, hány muffinunk lesz, ennyiszer fél dl víz
  • olaj, hogy kikenjük a muffinformát
  • mindenféle, ami a hűtőben van: paprika, paradicsom, cukkini, gomba, bacon, sonka, kolbász, hagyma, újhagyma, magvak, szóval tényleg bármi jöhet bele

img_3352.jpg

Elkészítés:

1. Ha megvan, hány muffinunk lesz, annyi kanál csicseriborsólisztet mérünk ki egy tálba.

2. Annyiszor fél dl vizet adunk hozzá, ahány kanál a liszt volt. Csomómentesre keverjük.

3. Kikenjük a muffinformát. Szilikonosban és hagyományosban is elkészíthető, a szilikonosból nyilván könnyebben kijön, de ha jól kikenjük a formát olajjal, akkor a másikkal sem lesz baj, még csak kapszli sem kell hozzá.

4. Nagyon apróra összevágunk mindent, amit a muffinba szántunk, majd összekeverjük. Sóval, borssal, zöldfűszerekkel ízesítjük.

5. Elosztjuk a muffinformákba a "tölteléket".

6. Szétosztjuk a csicseriborsós-vizes masszát is.

7. 200 fokon kb. fél óra alatt meg is sül a mi kis pszeudo-tojásunk!

img_3358.jpg

img_3362.JPG

Kakaós kuglóf, ami épp nem kuglóf alakú, de liszt-, tej- és tojásmentes

Azért kuglóf, mert a legjobban talán arra hasonlít az íze, amúgy sima kakaós sütinek is hívhatnánk. 

Ennek a receptnek története van. Amikor kiderült, hogy kb. mindenre érzékeny vagyok, vadul elkezdtem recepteket kutatni a neten. Ekkor bukkantam rá Nóri mindenmentes konyhájára, és egy kuglóf receptre. Nagyon nagy segítség volt akkor Nóri blogja: átolvasgattam a receptjeit, és megértettem csomó dolgot a mindenmentes főzéssel kapcsolatban.

Ugyanakkor Nóri sok olyan alapanyagot használ, amit én nem ehetek, ezért kénytelen voltam cserélgetni a hozzávalókat. Talán ezért is, de én sosem voltam maradéktalanul elégedett az eredménnyel, sosem lett olyan finom, mint vártam. Elvitatlhatatlan azonban, hogy életmentő volt az első hónapban ez a kuglóf recept. Ez a süti volt az, amit tavaly nyáron az első mindenmentes utazásunkra is magammal vittem. Azóta viszont valahogy egyszer sem volt kedvem újra elkészíteni.

De mostanában, a húvsét közeledtével nem hagyott nyugodni ez a kuglóf-téma. Kicsit variáltam rajta, kihagytam azokat, amiket nem szeretek vagy nem ehetek. Andrisnak semmi sem lehet elég kakaós, ezért kakaósabbá, édesebbé tettem. Így lett ez a recept, ami kicsit még Nórié, de kicsit már az enyém is, és végre nekem is elég finom.

img_3231.JPG

Hozzávalók:

  • 150 g kölesliszt
  • 25 g lenmagliszt
  • sok-sok kakaópor, úgy 5 evőkanál
  • 1 kk szalakáli (vagy szódabikarbóna, csináltam már azzal is, de szerintem úgy nem olyan finom)
  • egy csipet só
  • 4-5 evőkanál olaj
  • 80 g xilit
  • vaníliakivonat
  • 2 dl növényi tej
  • 1 db alma
  • fél dl víz

Elkészítése:

1. Az almát megpucolom, felkockázom, és a fél dl vízben felteszem főni. Ez lesz ugye a tojáspótlónk.

2. Összekeverem a száraz hozzávalókat, a liszteket, a kakaót, a xilitet, a sót és a szalakálit. A tészta alapja a kölesliszt, a lenmag csak azért van benne, hogy segítsen összetartani a tésztát.

3. Ha megfőtt az alma, hozzáadom a tejet, az olajat és a vaníliakivonatot, és botmixerrel pépesítem az almát. (Magában az almát is pépesíthetjük, de könnyebb, ha már hozzáadtuk a folyékony hozzávalókat.

4. Összekeverem a száraz és a folyékony alapanyagokat. Robotgéppel szoktam, úgy gyorsan megvan.

5. Kiolajozok egy sütőformát (most épp kenyérsütőt választottam), és a kölesliszttel kilisztezem.

6. Beleöntöm a masszát, majd beteszem a 200 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 40-50 perc alatt sül meg. Porcukorral, lekvárral isteni.

img_3234.JPG

img_3232.jpg

Liszt-, tojás- és tejmentes palacsinta

Megszámolni sem tudom, hány mindenmentes palacsinta receptet próbáltam ki. Egyik se működött. Leragadt, nem sült meg, elszakadt, sőt, eltört, de ami a legrosszabb: egyik sem volt igazán finom – és ezt most nem arra értem, hogy a mindenmentes ételek sosem lesznek pont olyanok, mint a hagyományosak... Amikor én már feladtam, akkor Andris kezdett próbálkozni, kutatott receptek után, variált, és ő is készítette az első ehető, sőt már-már finom palacsintát. Azt a receptet azóta együtt csiszolgattuk, és mindketten imádjuk, minden nap tudnánk enni... :)

Tehát íme az a recept, amiben nincs tojás, nincs liszt, nincs tej, nincs tojáspótló (amiben ugye van kukoricakeményítő), viszont palacsinta és finom. Remélem, Ti is szeretni fogjátok!

A recept, amiből kiindultunk, itt található.

 elso.png

Hozzávalók (ebből kb. 10 kicsi palacsinta lesz)

  • 150 gr kölesliszt
  • 3 ek. tápiókakeményítő, amit egy kevés langyos vízben oldunk fel
  • 1 ek. olaj
  • 1,5 dl tej (szója vagy valamilyen magtej)
  • 1,5 dl szénsavas víz
  • 1 ek méz (az eredeti receptben xilit van, de nekem mézzel is működött, és szerintem finomabb)
  • 2 tk fahéj (az ilyen összetevőkből készülő palacsintáknak fura mellékízük lesz, a fahéj azért kell bele, hogy azt elvegye)

Elkészítés:

1. A tápiókakeményítőt feloldjuk egy kevés langyos vízben.

2. Hozzáadom a lisztet.

3. Hozzáadom a folyékony dolgokat, az olajat, a tejet a vizet.

4. Hozzákeverem a mézet és a fahéjat.

5. Kicsi serpenyőben sütöm ki, amit minden palacsinta előtt kikenek olajjal. Közepes fokozaton sütöm, nagyon lassan, csak így tudom átfordítani, így viszont még dobálva is megy :)

madosik.png

harmadik.png

negyedik.png

Lisztmentes vaníliás sablé diamant

Ehhez a recepthez nem sokat kell hozzáfűznöm: a sablé diamant szerintem a kekszek keksze. Omlós, édes, tökéletes tea, kávé vagy kakaó mellé, szóval mindenhez. Szerencsére pont olyan egyszerűen elkészíthető, mint amilyen flancos a neve. Íme.

img_3026igen.jpg

Hozzávalók:

  • 32 dkg mandula- vagy makadámdióliszt
  • 20 dkg növényi vaj
  • 10 dkg porcukor
  • egy csipet só
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje, vagy vaníliaaroma
  • nádcukor a dekorhoz

Elkészítés:

0. Kiveszem a vajat a hűtőből, hagyom, hogy kicsit felmelegedjen.

1. Ha már elég lágy, a porcukorral, a csipet sóval és a vaníliával habosra keverem. Én ehhez robotgépet szoktam használni, mert azzal gyorsabb.

2. Hozzáadom a maglisztet. Morzsaszerű lesz, ahogy összekeverem.

3. Kézzel gyúrom tovább amíg össze nem áll egy kis cipóvá.

4. Három egyforma részre osztom a cipót. 

5. Egyenként kis rudakat sodrok belőlük, s ezeket nádcukorba forgatom.

6. Felkarikázom és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.

7. 200 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütöm. Szép aranybarna lesz. :)

img_3019_igen.jpg

 

img_3023_igen.JPG

Sacher torta, karácsonyra, lisztmentesen

Ígértem, hogy majd lesz pár karácsonyi sütirecept a blogon. Aztán persze győzött a munka, a vizsgák, és elmaradt a főzés. De most az utolsó pillanatban még előállok egy klasszikussal. Szóval mindenmentes sacher torta jön.
img_2831.JPG
Hozzávalók:
  • 15 dkg mandula vagy makadámdióliszt
  • 1 banán
  • 10 dkg vaj
  • 5 ek cukor
  • annyi kakaó, amit a vaj felvesz
és ez kétszer. Ugyanis ez lesz a két lapja a tortának.
Töltelék:
Anyukám sárgabaracklekvárja
Csokimáz:
az egyszerűség kedvéért én Dr. Oetker felmelegítős tortabevonóval csináltam. A leírás szerint nincs benne semmi káros (tej, glutén, stb.), csak az van ráírva, hogy nyomokban tartalmazhat, erre viszont szerintem kb. képtelenség odafigyelni.
Elkészítés:
1. A banánt villával összetöröm.
2. Hozzáadom a lisztet és a cukrot.
3. A vajat felmelegítem, és hozzáadok annyi kakaót, amennyit felvesz.
4. Tortaformába teszem (belenyomkodom, mert nem lesz folyós), és kb 20 perc alatt 200 fokon megsütöm.
5. Ezt mindet megismétlem (igen, nekem csak egy formám van, szóval meg kellett csinálnom külön-külön), vagy légkeverésesen együtt is megsüthetem (ez esetben alacsonyabb hőfokon).
6. Amikor kihűlt mindkét “tortalap”, jó sok lekvárral megkenem az egyiket, és a tetejére teszem a másikat.
7. Ezután forró vízben felmelegítem a tasakban a tortabevonót, levágom a sarkát, és szép lassan ráfolyatom. Épp elég lesz rá, szépen el kell simítani, hogy az oldalára is jusson.
8. Ha készen vagyok pár órára hűtőbe teszem. Nagyon finom, tényleg hasonlít az íze a sacher tortára, már ahogy emlékszem még rá… :)
Tipp: ha szeretnéd, lekvár helyett diós töltelékkel is elkészítheted, s akkor kicsit olyan lesz, mint a zserbó.

Shepherd's pie, azaz pásztor pite - mindenmentes és laktató

Ahogy egyre hidegebb van, egyre jobban vágyom olyan étkekre, amik jó laktatóak, felmelegítik testem-lelkem, azaz igazi comfort foodok. Mivel a kategória nagymesterei szerintem kétség kívül az angolok, ötlet híján szétnéztem pár angol oldalon. Így bukkantam Gordon Ramsay receptjére, amit kis módosítgatásokkal el is készítettem, mutatom, hogyan.

 photo 1.jpg

Hozzávalók a húshoz:

  • 60 dkg darált hús (én épp sertést kaptam, de marha vagy borjú is lehet, sőt!)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 répa
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • paradicsom püré vagy passzírozott paradicsom
  • vörösbor
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • só, bors
  • olivaolaj

A püréhez:

  • 60 dkg krumpli
  • margarin
  • szójatej
  • szerecsendió

photo 2.jpg

Elkészítés:

1. Megpucolom a krumplit, felkockázom, és sós vízben felteszem főni.

2. 3-4 evőkanál olivaolajat hevítek, és rádobom a húst.

3. A répát, a hagymát és a fokhagymát kis lyukú reszelőn hozzáreszelem.

4. Hozzáadom a bort, a paradicsomot és a fűszereket. De hogy milyen mennyiségben? Nehéz megmondani. Nekem olyan 5-6 evőkanál paradicsom és 1 dl bor kellett ahhoz, hogy a végén pörköltszerű alapot kapjak.

5. Összetöröm a krumplit, hozzáadok kb 3 evőkanál margarint, és egy deci tejet. Sózom, adok hozzá szerecsendiót. Kézi mixerrel összekeverem. Nálunk Andris a nagy pürékóstoló: ő akkor szereti, amikor nagyon krémes, kellően sós, és érződik rajta a szerecsendió.

6. Előmelegítem a sütőt úgy 200 fokra.

7. A húst egy tűzálló tálba teszem. Ügyelek rá, hogy az olajos, zsíros rész az edényben maradjon - ilyenkor félre szoktam billenteni és megvárom, míg lefolyik róla, a többit pedig átkanalazom.

8. A húson egyenletesen eloszlatom a pürét.

9. Kb. fél órára teszem a sütőbe, épp csak hogy picit megpiruljon a teteje.

10. Senkit ne tévesszen meg, hogy nem fotogén. Nem tehet róla szegény. Vörösborral pedig tényleg csuda finom! :)

 

Ha tetszett a recept, kövess a facebookon is!

Tej- és tojásmentes rakott krumpli - és így is finom!

Az egyik kedvenc ételem. Eleve imádom a krumplit, de Anyukám a rakott krumplit a tökélyre fejlesztette. Az övében van jó sok füstölt sonka, a tetején úgy három centi vastagon a sajt, hmmm, szóval isteni. De nyilván nekem ma már tiltott. Szóval milyen comfort foodot tesz a világ legjobb vőlegénye a csaj elé, amikor az lebetegedik? A mindenmentesített rakott krumplit. És képzeljétek, még egyszerűbb is elkészíteni!
IMG_2726.jpg
Hozzávalók:
  • kb 1,5 kg krumpli
  • 1 szál száraz kolbász felkarikázva (ha nincs itthon háztáji, mi gyulait szoktunk venni, az többnyire jó)
  • 1 vöröshagyma, felkarikázva
  • 10 dkg füstölt sonka, kisebb darabokra vágva
  • 5 szelet bacon, felvagdosva kisebb darabokra
  • 2 dl mandulatejszín
  • margarin az edény kikenéséhez
Elkészítés a szokásos módon:
1. A krumplit sós vízben megfőzzük. Egyszerűbb előtt megpucolni, s ha megfőtt, csak karikázni kell. Érdemes egyforma méretűeket választani, hogy egyszerre legyen kész.
2. A margarinnal kikent tálba szépen sorban pakoljuk a hozzávalókat: először a krumplit, majd arra minden mást, kolbászt, sonkát, bacont, hagymát. Ha mindenből tettünk, akkor meglocsoljuk a tejszínnel egy kicsit. A tejszín jó szaftossá, krémessé teszi, mint az eredeti receptben a tejföl. (A fűszeresebb ízeket kedvelők tehetnek a tejszínhez egy kis fokhagymát is, de nekem nélküle is nagyon jó íze lett.) És jöhet a következő réteg krumpli, majd rá újra a többiek. Így ismételgetjük, míg el nem fogy minden.
3. Tulajdonképp mindegy, mi marad a tetején. Sajnos ugye nincs sajt, ami szépen rábarnuljon, de ha hagytok egy kis sonkát, bacont a tetejére, az szépen megpirul, és isteni ropogós lesz. Húsz perc alatt 180 fokon el is készül.
Ha tetszett a recept, kövess a facebookon is!

Falafel és hummusz

Nem tudom miért, de valami beteges vonzalmat érzek a street food típusú kaják iránt. Sajnos ebben Andris is partner, amerre jár, bedob egy gyrost. Amióta diétázom, ezek a lehetőségek ugye kiestek. Nincs hot dog, nincs gyros, nincs kürtős kalács. Sőt, az a helyzet, hogy a vegákat megmentő falafel se jöhet szóba legtöbbször, mert sokan tojással készítik. Ezért nekiláttam, hogy elkészítsem otthon, hummusszal, ahogy kell. Olyan finom lett, hogy már a konyhapultnál állva eszegettük - tiszta street food hangulat lett.

IMG_2643.JPG

Falafel

Hozzávalók:

  • 25 dkg csicseriborsó (nekem egy konzerv volt, ha nem az: előző este be kell áztatni)
  • egy negyed vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • pár szál petrezselyem aprítva
  • 1 tk paprika
  • 1 tk koriander
  • 1 ek csicseriborsó liszt
  • só, bors

Elkészítés:

1. A csicseriborsó konzervet leszűröm, és a csicseriborsót egy tálba öntöm. Kézi mixerrel pürésítem. (Ha nem konzervet használunk, akkor előtte be kell áztatni a csicseriborsót, vagy puhára kell főzni. Elég macerás, ezért sokkal egyszerűbb, gyorsabb konzervből használni)

2. A felaprított hagymákat, petrezselymet, a lisztet és a fűszereket hozzáadom.

3. Kis golyókat formázok belőle.

4. Vagy forró olajban (ez esetben előtte hűtőben pihentetem pár órát), vagy sütőpapírral bélelt tepsiben a sütőben megsütöm.

IMG_2646.JPG

Hummusz

Hozzávalók:

  • 25 dkg csicseriborsó (szintén konzerv)
  • kb. 3 ek. szezámliszt
  • olivaolaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • paprika
  • koriander
  • római kömény
  • egy fél citrom leve

Elkészítés: 

1. Először elkészítem a tahinit (szezámpaszta, lehet boltban is kapni, de egy perc alatt megvan, szóval magam készítem). A szezámlisztet összekeverem annyi olivaolajjal, hogy egy sűrű, lassan folyó masszát kapok.

2. Leszűröm a konzervet, és félreteszem a levét (ez még kelleni fog). A csicseriborsót egy tálba teszem, amiben kézi mixerrel pürésítem.

3. Hozzáadok minden mást: a felaprított fokhagymát, a tahinit, a fűszereket és a citromlevet. Tovább dolgozom a mixerrel.

4. Annyit adok hozzá a konzerv levéből, amennyitől az állaga krémes lesz.

IMG_2647.JPG

 

Sütőtök püré

Az a helyzet, hogy nem eszem meg olyan húst, ami egy kicsit is zsíros. Sőt, zsírban/olajban nem is sütök húst. A kedvencem a sütőzacskó, mert zsiradék nélkül készül benne minden. A sovány húsokkal viszont az a baj, hogy nagyon kívánnak valami szószt maguk mellé. Így esett, hogy legutóbb a karaj mellé egy kis maradék sütőtökből pürét készítettem. Szupergyors és nagyon feldobta a husit. Mondanom sem kell, hogy ez is mindenmentes...

IMG_2486.JPG

 Hozzávalók:

  • egy sütőtök nyaka
  • kb. 2 dl víz
  • só, bors szerecsendió
  • 2 ek. mandulatejszín (elhagyható)

Elkészítés:

1. A sütőtököt megpucolom, és kicsi kockákra vágom.

2. A vízzel felteszem főni, megvárom míg szinte szétfő.

3. Ha ez megvan, botmixerrel pépesítem.

4. Fűszerezem, és kicsit összeforralom. Jó sok szerencsendió elveszi a tök édeskés ízét, és nagyon érdekessé teszi. Ha használok tejszínt, azt is hozzáadom, s jól elkeverem.

IMG_2487.jpg

 

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu